torsdag 14 mars 2013

Grävling

Grävlingar är ganska söta på ett sätt, men inte när de bor alldeles inpå knuten eller när de äter upp ens djur eller liknande.
På gården som vi köpt har grävlingen fått härja fritt under lagården. Den har bott där under många år och förstört hela golvet i en del så där måste vi troligen bila upp och göra nytt golv om vi ska kunna använda den delen.
Jag klandrar inte gamle Tedde på något sätt (mannen som bodde här innan), han blev över 90 år och han hade ingen verksamhet i lagården längre och hade inte haft på många år.
När vi var och tittade på huset och det stod tomt då hade man satt en grävlingfälla precis bakom huset, för där hade man sett att grävlingen varit och försökt gräva sig in under grunden. Men de fick aldrig något i den och betet var ofta borta.
För några veckor sen när det fortfarande var mycket snö, men började bli varmt så såg jag spår i snön, flera gånger. Vi satte upp en fälla bakom lagården och svärfar som också är jägare trodde inte vi skulle få nåt där. På fem dagar fick vi två stora hannar. Grytet eller gryten är nästan under hönshuset och grävlingar kan döda en hel besättning med höns om de får chansen, så det kändes helt rätt att sätta upp en fälla. I skogen får de gärna vara, men jag vill inte ha dem alldeles nära mig.
Bilden är lånad från google.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar